The Touch-Move Rule in Chess, Explained
The touch-move rule says a piece you touch must be moved. Learn what it covers, how to adjust pieces with "J'adoube", and how claims work.
If you play chess on a physical board at a club, a school or a tournament, sooner or later someone will say "touch move!" It is one of the first etiquette rules you learn over the board, and it can decide games. Here is exactly what the rule says, what it does not say, and how to avoid getting caught by it.
What is the touch-move rule?
The touch-move rule says that if it is your turn and you deliberately touch one of your pieces, you must move that piece, as long as it has a legal move. If you deliberately touch one of your opponent's pieces, you must capture it, if you can legally do so.
It exists to stop players from picking up pieces, testing ideas on the board and changing their minds. In serious games you think with your eyes, not with your hands.
The touch-move rule step by step
These are the main points of the rule as written in the FIDE Laws of Chess (Article 4). US Chess (USCF) rules work the same way in practice.
- Touch your own piece, move that piece. If it can make a legal move, you must move it. You can choose which legal move.
- Touch an opponent's piece, capture that piece. If you can capture it legally, you must.
- Touch your piece and an opponent's piece: you must capture that piece with the piece you touched, if possible. If not, you must move your piece or capture the enemy piece, whichever is possible.
- Let go of a piece, and the move is made. Once you release a piece on a legal square, you cannot move it somewhere else.
- No legal move? No penalty. If the piece you touched cannot legally move (or the enemy piece cannot be captured), you may make any other legal move.
What about castling?
Castling is treated as a king move. Touch the king first, move it two squares, then move the rook. If you touch the king intending to castle but castling turns out to be illegal, you must make another legal king move if one exists. If you touch the rook first, you are expected to move the rook, and you may not castle on that move. See our full guide to castling.
What about promotion?
When a pawn reaches the last rank, your choice of new piece is final once that piece touches the promotion square. More in our pawn promotion guide.
How to adjust pieces without moving them: "J'adoube"
Pieces are often not centered on their squares. You are allowed to straighten them, but only on your own turn, and only after you say so first. The traditional phrase is the French "J'adoube" ("I adjust"); saying "I adjust" in English works just as well.
Say it before you touch the piece, not after. If you touch a piece first and then say "J'adoube", the rule still applies.
You should never adjust pieces while your opponent is thinking on their clock. If a piece is badly placed during your opponent's turn, wait for your move.
What counts as touching?
The rule covers deliberate touches, made with the intention of moving or capturing. An accidental touch, like brushing a piece with your sleeve or knocking one over while reaching for another, does not count. If you knock pieces over, put them back on your own time.
Hovering your hand over a piece without touching it is allowed, although it is considered poor manners and can distract your opponent.
How do you claim touch-move?
If your opponent touches a piece and then tries to move a different one, you can claim the violation. Do it right away: you lose the right to claim once you touch a piece yourself with the intention of moving. That is the same under FIDE and US Chess rules.
To claim, stop the clocks if necessary and call the arbiter or tournament director (TD). Do not argue directly with your opponent. In casual games, simply remind them of the rule politely.
In scholastic and club events in the US, touch-move is enforced just as in adult tournaments, so it is a good habit to learn early. If you run a school chess club, teach it from the first meeting.
Does touch-move apply online?
Not in the same way. Online, you can click or pick up a piece and put it back without penalty. The move happens only when you release the piece on a new square (or click the destination). Some sites, including Chessyo, offer a move confirmation option if you worry about mouse slips.
Tips to avoid touch-move mistakes
- Sit on your hands (figuratively). Keep your hands away from the board until you have decided on your move.
- Check the move first. Before touching anything, ask yourself whether the move hangs a piece or allows a tactic. This habit alone wins games.
- Say "J'adoube" before adjusting, every single time.
- Use the same hand to move the piece and press the clock (more in our chess clock rules).
If you are new to over-the-board play, our complete rules summary covers the other tournament basics, such as the clock and recording moves.
Frequently asked questions
Does touch-move apply in casual games?
Officially the rule exists in every game played under FIDE or US Chess rules. In casual games at home it is up to the players, but playing touch-move is a great habit if you ever plan to play in a club or tournament.
What if I touch a piece that has no legal moves?
There is no penalty. If the touched piece cannot legally move, you may make any other legal move. The same applies if you touch an opponent's piece that you cannot capture.
Can I change where I put a piece before letting go?
Yes. As long as your hand is still on the piece, you can move it to any legal square. Once you release it on a legal square, the move is final.
What does "J'adoube" mean?
"J'adoube" is French for "I adjust". You say it before touching a piece only to center it on its square, so your opponent knows you do not intend to move it.
Is touching the rook first when castling allowed?
You should always touch the king first. Under FIDE rules, castling is a king move, and touching the rook first means you are expected to move the rook instead, so you may lose the chance to castle on that turn.
Keep learning
Related guides
- The Rules of Chess: Complete List of Official Rules (FIDE and US Chess) — The official rules of chess in one complete list: setup, piece moves, castling, en passant, check, draws, touch-move, clocks and FIDE vs US Chess rules.
- Castling in Chess: How It Works and When You Can Castle — Learn how to castle in chess: the kingside and queenside moves, the five conditions that make castling legal, common mistakes and when to castle.
- How to Play Chess: A Step-by-Step Guide for Beginners — Learn how to play chess step by step: set up the board, move every piece, castle, give checkmate and play your first game. Free, with interactive boards.
- Chess Terms: A Glossary for Beginners (A to Z) — A beginner-friendly A to Z glossary of chess terms: from blunder, en prise and fianchetto to zugzwang and zwischenzug, with plain-English definitions.
- Chess Clock Rules: How to Use a Chess Clock (FIDE and US Chess) — Chess clock rules made simple: move first, then press with the same hand. Flag falls, delay vs increment, clock etiquette and FIDE vs US Chess rules.
- How to Start a Chess Club at School (Step-by-Step) — How to start a chess club at school, step by step: approval, a sponsor, low-cost sets, a first-meeting plan, ladders and tournaments. Free tools included.